Att inreda en 60-talslägenhet

Vi bor i en lägenhet från början av 60-talet. Med originalinredning gillar jag verkligen dessa lägenheter. Utan blir det bara en tråkig fyrkantig opersonlig lägenhet. Vår lägenhet har lite både och. Dörrarna har målats vita, fönstren mot gården är nya, fönsterpartiet mot balkongen är original, köksinredningen är nymålad men original, parkett i vardagsrummet och klickgolv i resten av lägenheten. Och alla väggarna är vita. Det är ganska märklig planering. Vardagsrummet och köket känns lite hopplösa. Valv in till vardagsrummet på ena kortsidan och andra kortsidan täcks helt av fönster. Nästan från golv till tak. Fint men svårt. Köket är långsmalt där man går rätt in i bordet. 

Jag har länge undrat hur det från början var tänkt att möblera. De måste ju ändå haft en bild av hur det skulle kunna se ut. Var ska soffan stå, bokhylla, matbord. Och resten av väggen i köket. Som inte täcks av bord och stolar. Vad ska där vara? 

Funderade på att få tag på gamla ikea-kataloger. De kanske kunde ge en lite idéer. Har googlat bilder utan resultat. Borde kanske fråga mormor. Häromdag sprang jag på världens grej. Och det här är en av fördelarna med att jobba på bibliotek. En bok! Fråga mig inte varför det inte slagit mig tidigare.  

Det finns många små guldkorn i magasinet och där var jag nere för att plocka reserverade böcker. Då fick jag syn på den här! Utgiven 1955. Perfekt som handbok för nygifta par som skulle flytta ihop.  

Råd inför möbelköp. “Möbelköpen fordrad eftertanke och sakkunniga råd.” Vem tänker så när man strosar på ikea en gång i veckan?  

 Förslag på möbleringar. Exempel både på etta, tvåa, trea, fyra och villa. Här är en etta som familjen kan växa något i. Det märks att kraven på antal rum var något helt annat än nu. Nu får man ju inte ens söka en två om man är två vuxna och ett barn. Författarna verkar dock lite skeptiska till trångboddhet och tycker att det är klart att barnen ska ha gott om plats och inte behöva bli undanskuffade bort från de vuxna. Barnen ska få sova nära sin trygga mamma och (OBS) pappa. Fast där det är trångt, tex i en tvåa, får pappan sova i vardagsrummet, eftersom han ska upp och jobba och behöver sova ostört. Mamman sover i sovrummet med barnet. Dubbelsängar var knappt att tänka på. Inte heller sängar längre än 1.95. De fick specialbeställas.  

Den här lägenheten är nästan en kopia på vår förra lägenhet. Med en kokvrå och matplatsen i hallen utanför. Tydligen väldigt praktiskt. Hade mamman barnet i en lekhage i hallen kunde hon vara i köket och samtidigt nära barnet och ha koll. Jag tyckte mest det var en ganska dum planlösning och onödigt outnyttjade kvadratmetrar.  

 Sen var där såna här små fina teckningar av alla rummen också. 

Jag kom fram till att vi kan nog inte göra så mycket åt vår möblering. Bäst hade det såklart varit utan tv och dator och alla förbenade sladdar. I vårt vardagsrum finns sex eluttag. Vi har sex lampor, en dator,  plus en liten till tvn, en tv, ett ps3, en Appletv, en rauter och en förstärkare. Egentligen har vi en skivspelare också men den får inte plats/funkar just nu. Det är 13 saker. Ett under att propparna inte går oftare. Hälften av lamporna hade vi kunnat skippa och typ minidatorn till tvn. Och vi hade kunnat ha en laptop istället och inte ha den inkopplad alltid. Äh, det var helt enkelt bättre förr. Förutom att vi förmodligen hade haft min mamma i ett av sovrummen. Och två barn till. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *